„Costurile îngrăşămintelor au crescut cu 300% faţă de anul trecut. Acum cumpărăm azotatul cu 3.500-4.000 de lei pe tonă. Cred că vor putea rezista doar cei care se adaptează şi care ascultă sfaturile specialiştilor”, a spus Cosmin Iancu, fermier din Ilfov, în cadrul evenimentului online Media Club cu tema contribuţiei companiei Corteva la securitatea alimentară.
În acest context, pentru a le oferi fermierilor soluţii pentru a-şi asigura cantitativ producţiile, Corteva are două noi produse biologice cu rol în managementul azotului.
1. INSTINCT SPOREŞTE PRODUCŢIA
Instinct, dezvoltat cu tehnologia Optinyte, este un stabilizator ce încetineşte pierderile de azot prin levigare şi de-nitrificare. Nitrapirina, un compus organic, este un inhibitor de nitrificare, care blochează activitatea bacteriei nitrosomonas ce converteşte azotul amoniacal în nitriţi, care apoi sunt convertiţi în nitraţi de către bacteria nitrobacter. Cercetările efectuate asupra nitrapirinei indică o creştere cu 28% a gradului de reţinere a azotului în sol.
„Aplicând Instinct, azotul se păstrează sub formă stabilă şi rămâne la rădăcina plantei o perioadă mai lungă de timp, astfel că planta de porumb îl poate utiliza când are nevoie mai mare: la înflorit, polenizat, umplerea boabelor. Rezultatul este un spor de producţie de 5% la grâu şi de 7% la porumb, reducerea numărului de aplicări cu azot, precum şi beneficii pentru mediu”, a explicat Maria Cârjă, marketing manager Corteva România şi Republica Moldova.
2. UTRISHA N ABSOARBE AZOTUL
Utrisha N (Blue N) este un biostimulator cu rol în eficientizarea nutriţiei plantelor, lansat în Europa la finalul anului 2021. Utrisha N se bazează pe bacteria endofitică Methzlobacterium symbioticum, care lucrează în simbioză cu planta pentru a asigura asimilarea azotului necesar din atmosferă.
„Acest biostimulator absoarbe azotul din aer şi, prin sistemul fotosintetic, îl predă plantei ca sursă de hrană. Toate testele efectuate până acum arată că acest produs aduce sporuri de producţie de până la 300 kg/ha la cereale şi până la 600 kg/ha la porumb”, spune Maria Cîrjă.
YMPACT CU COSTURI REDUSE!
Un alt produs biologic din portofoliul Corteva, Ympact, comercializat în România din 2020, este un fertilizant pentru tratamentul seminţelor de cereale păioase, ce are în componenţă lignosulfonaţi extraşi din lignină, un produs rezidual provenit din industria de celuloză şi hârtie, îmbunătăţiţi cu acizi fulvici şi humici şi cu microelemente esenţiale creşterii plantelor tinere precum zinc, mangan şi cupru. Ympact favorizează răsărirea uniformă şi dezvoltarea plantelor tinere de cereale şi le jută să răspundă la factorii de stres hidric, termic, precum şi la stresul cauzat de boli şi dăunători. „Are un cost redus şi un profit maxim”, afirmă Maria Cîrjă. Poate fi aplicat în amestec cu produse de protecție a plantelor utilizate la tratamentul semințelor.
SERVICII DIGITALE PENTRU FERME
Corteva lansează în România Granular Link, o aplicaţie care le va oferi fermierilor instrumente digitale pentru o gestionare mai eficientă a resurselor şi pentru monitorizarea culturilor: hărţi satelitare la rezoluţie foarte mare şi care îi vor ajuta să însămânţeze şi să aplice fertilizanţii şi fungicidele diferenţiat, pe fiecare parcelă.
Primele instrumente includ hărţi satelitare de rezoluţie foarte mare, hărţi pentru semănat diferenţiat, pentru aplicarea azotului şi a fungicidelor, precum şi hărţi pentru recoltarea la timp a proumbului pentru siloz.
Noi instrumente digitale vor fi adăugate în anii următori, pe măsură ce Corteva va dezvolta în România un proiect de analiză a solului, un serviciu de urmărire a datelor meteo, la care vor fi legate toate cele 80 de staţii meteo pe care le are compania, servicii de prognoză şi de avertizare a prezenţei dăunătorilor.
„Corteva investeşte peste 5 milioane de dolari pe zi în cercetare şi dezvoltare!” – JEAN IONESCU, Country Leader Corteva România şi Rep. Moldova
2021: VÂNZĂRI CU 20% MAI MARI
„Vânzările Corteva în România au crescut cu peste 20% în 2021. Reuşim, în fiecare an, să lansăm în jur de 10 produse, şapte produse pe partea de genetică, trei produse pe partea de protecţia plantelor. Verden, noul fungicid pentru primul tratament la cereale, are un start foarte bun în anul de lansare”, a spus Jean Ionescu, Country Leader Corteva România şi Moldova, în cadrul evenimentului Media Club pe tema securităţii alimentare.
„Programul digital Granular Link a fost transferat din SUA şi adaptat pentru Europa, iar România este una din primele 5 ţări în care va fi disponibil. Va fi implementat în 12 ferme pilot, iar de anul viitor acest servicu va fi la dispoziţia tuturor fermierilor români.”- MARIA CÎRJĂ, Marketing manager Corteva România şi Rep. Moldova
un articol de
VIOLETA MÂŢ