Vot final pentru Legea Arendei marți, 17 decembrie, la Camera Deputaților. LEGEA ARENDEI pe minim 7 ani a trecut de comisiile de specialitate și așteaptă votul deputaților.
Vă reamintim că propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil (Pl-x 435/2024) a fost respinsă de Senat la data de 3 septembrie 2024. Două inițiative legislative privind acest act normativ au fost respinse!
Actul normativ prevede o durată minimă de 7 ani pentru următorul tip de contract. ”Durata arendării este minim 7 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”.
Legea, în forma actuală, a primit raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se așteaptă votul de la Camera Deputaților.
Prima variantă a proiectului de lege a fost declarată neconstituțională, din cauza unor motive procedurale iar cea de-a doua variantă a fost respinsă de camerele Parlamentului.
Cea mai recentă variantă a proiectului a fost propusă de social-democrați, care au păstrat termenul propus inițial, de minim 7 ani pentru încheierea unui contract de arendă, care se aplică și în cazul în care terenul este vândut, cât și pentru moștenitori, în caz de deces al proprietarului.
Fermierii români le cer actualilor parlamentari să adopte URGENT modificările la legea arendei!
Fermierii români le-au cerut în nenumărate rânduri parlamentarilor și liderilor politici să adopte de urgență modificările la legea arendei.
Mai multe organizații ale producătorilor agricoli au transmis puncte de vedere documentate către decidenții politici, solicitându-le să nu mai amâne promulgarea actului normativ care prevede perioada minimă de 7 ani pentru contractele de arendă.
”Am cedat de la 10 ani la 7 ani doar-doar să avem această durată minimă de arendare pentru a putea avea stabilitatea terenului în fermă, predictibilitatea veniturilor într-un plan de afaceri cu care să poți convinge banca să te împrumute și cu aceste două condiții îndeplinite să putem avea încredere, ca fermieri, că putem să ducem mai departe activitatea agricolă, cu toate greutățile pe care le avem astăzi pe umeri: schimbări climatice, război la graniță, Mercosur aproape prăvălit peste noi, inflație” – Nina Gheorghiță, fermier, vicepreședinte LAPAR
”Acest proiect legislativ este pentru fermierii din România cel mai important proiect legislativ din 1989 până în prezent, pentru că asigură predictibilitate și posibilitatea de a continua activitatea agricolă, locurile de muncă și investițiile în mediul rural în aceste condiții incerte cauzate de seceta pedologică severă și arșița atmosferică, inflație, constrângeri legislative impuse de la nivel european, lipsă de condiții reciproce, în oglindă pentru produsele produse/importate în UE, crize etc.”, precizează Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC).
În România, maxim 10% din suprafața arabilă se utilizează pe locația deținută în titlul de proprietate!
Este nevoie de predictibilitate, minimum 7 ani, similar ca în majoritatea statelor din UE, pentru a putea conserva calitatea solului, realiza rotație, adapta tehnologiile către min/no/strip till, asuma investiții în irigații, perdele de protecție, tehnologie, valoare adăugată, accesa credite, proiecte, pentru a putea menține numărul de fermieri din România, asigura continuitatea activității agricole și nu încuraja specula și acapararea terenurilor de fondurile de investiție străine. spun reprezentanții fermierilor.
Și agricultorii membri ai Asociației Dialog și Reprezentare pentru Fermierii din Crișana-Banat au luat atitudine și au sesizat parlamentarii cu privire la necesitatea adoptării în regim de urgență a proiectului privind Legea arendei:
”Adoptarea Legii Arendei ar reprezenta un sprijin legal esențial pentru fermierii țării, într-un moment în care aceștia sunt confruntați cu multiple crize (secetă, războaie, dificultăți financiare extraordinare) conjugate într-o manieră fără precedent în istoria recentă țării.
Sprijinul unitar și necondiționat pe care mediul asociativ din sectorul agricol îl exprimă pentru această inițiativă legislativă demonstrează cu prisosință importanța sa pentru fermierii țării.
Legea Arendei este un act normativ cu o valoare practică excepțională pentru fermierii țării. Într-adevăr, adoptarea sa ar duce la crearea unui cadru legal care ar permite exploatarea agricolă a terenurilor în condiții de stabilitate, într-un context care să favorizeze efectuarea de investiții asupra terenurilor agricole ale țării”.