Contribuţia europeană (SAPS) va fi 119 euro/ha în acest an. Per total, fermierii români vor primi în jur de 170 euro/ha, înmulţit cu 4,5223 lei/euro, cotaţia stabilită de Banca Centrală Europeană în 30 septembrie 2012. „Noi acordăm valoare maximă, dar având în vedere că suprafeţele solicitate sunt ceva mai mari se aplică, evident, ca în fiecare an, un coeficient de reducere în conformitate cu suprafeţele solicitate la plată”, a recunoscut, totuşi, Ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat că Hotărârea de Guvern privind aprobarea cuantumului subvenţiei pe suprafaţă din bani europeni va fi aprobată în prima săptămână din octombrie, urmând ca valoarea plăţii naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul vegetal să fie stabilită „undeva la sfârşitul lunii octombrie”.
LAPAR iese în stradă pentru 220 euro/ha
Reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) sunt nemulţumiţi de sprijinul pe suprafaţă promis de Ministerul Agriculturii pentru 2012 şi ameninţă cu proteste. Bani siguri sunt doar cei europeni. Cei de la buget sunt deocamdată doar promisiuni, iar totalul va fi mai mic decât anunţă ministrul Agriculturii, afirmă preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu.
„SAPS-ul va fi diminuat cu 13 euro pe hectar, ceea ce înseamnă 106 euro pe hectar. Să spunem că adaugă 50 de euro pe care promit că îi dau din PNDC. Dacă luăm în calcul că în momentul următor îşi iau impozitele pe subvenţie, mai rămâne fabuloasa sumă de 130 de euro pe hectar. Asta este subvenţia reală, dacă, subliniez, dacă, vor da acei 50 de euro din PNDC. Restul sunt vorbe”, ne-a spus preşedintele LAPAR, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii.
„Noi am cerut 220 euro pe hectar, motivat, argumentat profesional, tehnic. De fiecare dată răspunsul a fost nu şi nu. Eu atâta vă dau, ieşiţi în stradă, răcniţi cât vreţi voi! Deocamdată aşteptăm Hotărârea de Guvern, după care vom ieşi în stradă şi vom pleca din Bucureşti doar când vom avea problemele rezolvate”, a adăugat acesta.
Singurii mulţumiţi după întâlnirea din 28 septembrie au fost reprezentanţii Agrostar. „După ultimele săptămâni de negocieri, Federaţia noastră a ajuns la un acord cu conducerea Ministerului Agriculturii şi se va acorda plafonul maxim la plata pe suprafaţă, respectiv 170 de euro pe hectar”, a declarat preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, citat de Agerpres.
Avansul din SAPS ar putea creşte la 80%
Avansul din SAPS ar putea creşte de la 50% la 80%, a declarat, recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. „Una dintre propunerile făcute de mai multe state membre în Consiliul Uniunii Europene a vizat mărirea avansului din plata pe suprafaţă de la 50% la 80%, solicitare la care s-a raliat şi România. Comisia Europeană studiază posibilitatea şi în câteva săptămâni va da un răspuns, dacă va exista această posibilitate”, a precizat Constantin.
Plata avansului din fonduri UE începe din 16 octombrie 2012, iar restul banilor europeni pe hectar vor fi plătiţi după 1 decembrie.
Cereri pentru ajutorul de minimis, şi la Primării
Agricultorii pot depune cererile pentru ajutorul de minimis acordat pentru compensarea efectelor secetei din anul agricol 2011- 2012 şi la Primării, care vor trimite documentele către direcţiile agricole judeţene, precizează Ministerul Agriculturii. În situaţia în care solicitanţii nu deţin copia cererii unice de plată pe suprafaţă pentru 2012 eliberată de APIA, Primăriile transmit tabelul cu solicitanţi la APIA, care eliberează documentele şi le transmite direcţiilor agricole judeţene.
Acestea vor centraliza atât cererile depuse de solicitanţi la Primării, cât şi documentele de la APIA, astfel încât să fie respectat termenul limită de 15 octombrie 2012 pentru depunerea documentelor la direcţiile agricole.
Producătorii agricoli care exploatează suprafeţe de teren arabil în mai multe judeţe trebuie să depună documentaţia pentru sprijin în fiecare judeţ.
Deşi o bună parte dintre fermierii care exploatează mai mult de 10 ha s-au gândit că şi ei ar putea solicita ajutorul de minimis, dar vor primi bani pentru maxim 10 ha, Ministerului Agriculturii lămureşte faptul că sprijinul se acordă doar celor care exploatează culturi agricole în teren arabil de minim 1 ha şi maxim 10 ha.
Vor primi ajutorul de minimis atât agricultorii înregistraţi la APIA cu cereri de plată pe suprafaţă pentru 2012, cât şi cei care nu au cerut plata pe suprafaţă în acest an, dar respectă restul condiţiilor.
De asemenea, vor primi sprijinul şi cei care au culturi agricole în teren dobândit ulterior depunerii formularului de cerere la APIA în anul 2012 (1 ha constituit din parcele mai mici de 0,3 ha).
Pentru a primi ajutorul de minimis, agricultorii trebuie să exploateze suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în următorii trei ani. Nu sunt eligibili pentru plata ajutorului fermierii care au mai primit alte tipuri de ajutoare de minimis în ultimii trei ani, dacă sumele adunate depăşesc 7.500 euro/exploataţie.