10 paşi tehnologici pentru Grâul Premium - Revista Ferma
5 minute de citit

10 paşi tehnologici pentru Grâul Premium

Soiurile Premium fac parte din categoria grâului comun (Triticum aestivum vulgare), cunoscut sub numele de grâu pentru pâine, care ocupă 90% din suprafaţa mondială cultivată cu grâu.

grau premium 1_b

SOIURI DE GRÂU COMUN

Familia grâului comun este una vastă, incluzând:
• Soiuri destinate furajării animalelor, cu un conţinut de numai 9-11% proteină; au o conotaţie la bursă cu 10-20% mai mică decât grâul folosit în panificaţie;
• Soiuri pentru panificaţie din categoriile A şi B, productive şi foarte productive, cu un conţinut de 12-14% proteină; deţin circa 50% din suprafaţa cultivată cu grâu;
• Soiuri din categoria E sau PREMIUM, foarte productive, cu un conţinut de 16-18% proteină. Sunt considerate amelioratoare, în diferite amestecuri cu soiuri cu conţinut mai mic de proteină şi gluten care le face mai bune pentru panificaţie.

grau premium 2_b

SUCCESUL SOIURILOR PREMIUM ÎN 10 PAŞI

Verigile tehnologice importante pentru soiurile Premium cu influenţă directă asupra nivelului recoltei şi a calităţii boabelor din anul viitor care se hotărăsc în aceste zile sunt:

grau premium 4_b

  1. Zonarea soiurilor pretenţioase faţă de condiţiile pedoclimatice trebuie făcută în zone foarte favorabile de cultivare a grâului de toamnă: câmpia din vestul României, respectiv Câmpia Banatului şi Câmpia Crişurilor, în Câmpia Dunării (din sudul Olteniei, terasele Dunării din stânga Oltului, sudul Câmpiei Teleormanului şi vestul Câmpiei Bărăganului), Câmpia Transilvaniei şi partea de nord-est a Moldovei.
  2. Solurile favorabile sunt cele lutoase şi argilo-lutoase sub aspect textural, solul cu capacitate bună de reţinere a apei şi cu subsol permeabil cu pH 6-7,5, structurate şi cu stare bună de fertilitate.
  3. Plantele premergătoare preferate sunt cele care au părăsit terenul în prima jumătate a lui august şi îmbunătăţesc fertilitatea solului: leguminoasele pentru boabe (cu precădere mazărea) şi cele furajere, specii din alte familii botanice, precum rapiţa, cartoful pentru consum de vară, ş.a. În anii secetoşi, soia nu poate fi folosită ca premergătoare, din cauza stresului pentru apă.
  4. Lucrările solului trebuie să se încadreze în prevederile sistemului convenţional. Două variante sunt preferate. Prima presupune: discuirea miriştei plantei premergătoare; o lucrare cu gruberul cu discuri sau cel rotativ, care poate fi asociat cu o grapă cu colţi; semănatul culturii. A doua variantă: grapa cu discuri pentru distrugerea miriştei şi conservarea apei în sol; lucrarea cu plugul la adâncimea de 25 cm; cultivator cu discuri şi grapă rotativă pentru pregătirea patului germinativ; semănatul culturii. Aratul cu plugul este necesar doar la desţelenirea lucernierilor, trifoiştilor şi pe terenurile infestate cu rozătoare, pentru a le distruge cuiburile.
  5. Fertilizarea soiurilor de grâu Premium se face după regulile specifice grâului destinat panificaţiei, respectiv în funcţie de cartarea agrochimică a solului, consumul specific pentru o tonă de boabe şi producţia secundară aferentă (25 kg N, 12 kg P2O5 şi 27 kg K2O), planta premergătoare, caracteristicile climatice ale anului precedent, producţia planificată şi soiul cultivat. În toamnă, obligatoriu se fertilizează cu fosfor, potasiu şi 1/2-2/3 din doza de azot, calculate pentru producţia planificată.
  6. Alegerea soiului se corelează cu particularităţile pedoclimatice ale zonei. Dintre însuşirile morfologice, atenţie trebuie acordată înălţimii tulpinii, ştiută fiind relaţia dintre înălţimea plantei şi rezistenţa la cădere, cu consecinţe referitoare la fertilizarea cu azot. Soiuri Premium cu talie înaltă sunt: Astardo (120 cm), Arnold (110 cm), Pireneo (110 cm), Atrium şi Josef (100-105 cm), Fulvio (100 cm). La acestea este necesară aplicarea în vegetaţie de substanţe pentru reducerea înălţimii plantelor şi îmbunătăţirea rezistenţei la cădere.
  7. Perioada de semănat este cuprinsă între 1 şi 20 octombrie, în toate zonele menţionate ca favorabile cultivării soiurilor Premium.
  8. Densitatea de semănat. Literatura de specialitate indică o densitate între 500 şi 750 spice/mp . În experienţele din sudul României, a rezultat că producţia maximă s-a obţinut în varianta cu 615 spice/mp. Densitatea trebuie atent stabilită, în corelaţie cu capacitatea de înfrăţire a soiului, condiţiile climatice din perioada de semănat şi calitatea patului germinativ creat.
  9. Cantitatea de sămânţă, la o densitate de 500 b.g./mp, la o MMB de 40-60 g, variază între 211 kg/ha şi 316 kg/ha. În caz de întârziere a semănatului cantitatea de sămânţă se măreşte cu 10-15 kg/ha.
  10. Adâncimea de semănat nu trebuie să depăşească 4 cm, pentru a evita pierderile energetice cauzate de alungirea coleoptilului, cu efecte asupra recoltei.

În condiţiile respectării verigilor tehnologice menţionate, la data intrării în iarnă grâul va fi înrădăcinat şi înfrăţit, ceea ce îi asigură o bună iernare.
RECOMANDAREA FERMY
Lucrarea de bază a solului cu plugul nu se mai execută pe mari suprafeţe, din dorinţa fermierilor de a conserva solul şi de a reduce cheltuielile de producţie. Practica este deja generalizată în SUA, Brazilia, Argentina, Australia ş.a., unde s-a optat pentru sistemul fără plug, după cum urmează: scarificat, tiger sau gruber şi semănat şi fertilizat. Această variantă este recomandată şi pentru soiurile Premium, având avantaje multiple: solul este lucrat pe profil, se refac fluxurile pe profil, rădăcinile explorează o cantitate mai mare de sol şi este stimulată viaţa biologică a solului.

grau premium 3_b

VERNALIZAREA GRÂULUI

Şi plantele au nevoie de frig pentru a trece de la faza vegetativă la cea generativă (de formare a rodului). Ce este vernalizarea grâului şi cum poate influenţa productivitatea soiurilor? Citeşte informaţii de specialitate despre acest subiect AICI!

un articol de
IOAN BORCEAN

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →