Eficiența irigației este condiționată în special de modul cum se gestionează apa și, în primul rând, de energia electrică destul de scumpă.
CUM PUTEM FACE ECONOMII?
Prezentăm câteva măsuri care pot asigura economisirea apei și a energiei electrice:
1. În ceea ce privește energia electrică necesară pentru acționarea pompelor, când terenurile sunt la distanțe mari, în Dobrogea, în Oltenia și zonele apte pentru activitatea eoliană, se pot instala centrale eoliene iar în zonele în care apa este asigurată din lacuri sau cursuri de apă, se pot instala panouri fotovoltaice chiar deasupra apei. Surplusul de energie electrică rezultat din activitatea acestora este cedat Sistemului energetic național.
2. Asocierea producătorilor agricoli care, așa cum se menționează în editorialul revistei Ferma nr. 4/2023 “e mai necesară ca niciodată”. Pe lângă avantajele de natură organizatorică și administrativă, asocierea asigură folosirea eficientă a apei de irigație prin aceea că investiția pentru fiecare hectar amenajat pentru irigat scade cu cât suprafața este mai mare. Lipsa de asociere face ca un fermier aflat la 2-3 km de sursa de apă să nu poată suporta cheltuielile cu aducțiunea apei, situație în care și pierderile de apă ar fi destul de mari.
3. Prezența asolamentului corect întocmit care în structura culturilor, pe lângă culturile cu perioadă de vegetație mai lungă, care valorifică mai eficient apa (precum porumbul, lucerna, sfecla de zahăr, soia și floarea-soarelui), conține și cereale păioase și rapiță care se recoltează în vară. În miriștea acestora se pot însămânța direct culturile duble de fasole, soia, porumb extratimpurii care, până cade bruma, produc a doua recoltă de boabe cu cheltuieli foarte puține. În acest fel se valorifică îngrășămintele neconsumate de cultura principală, se evită levigarea, se valorifică energia solară și CO2, se protejează solul printr-o biodiversitate de culturi agricole care valorifică eficient apa de irigat.
4. Refacerea și etanșarea canalelor de aducțiune a apei deoarece, prin măsurătorile efectuate în vechile canale s-au constatat pierderi de 75%.
5. O cale importantă de economisire a apei este aplicarea sistemului de irigare prin picurare sau, în zonele în care se aplică irigarea prin aspersiune, să fie folosite aspersoare mici.
6. Pentru valorificarea precipitațiilor căzute în perioada de vegetație se recomandă aplicarea normelor de udare mai mici, cu intervalul dintre udări calculate în funcție de prezența și cantitatea de precipitații căzute în acest interval.
7. Modernizarea exploatațiilor agricole și a sistemelor de irigare care, fiind prevăzute cu sistem independent de senzori aflați în sol și cuplați la stația meteo automată, opresc imediat instalația dacă plouă iar când apare uscăciunea pornesc instalația de irigat în funcție de parametrii stabiliți.
8. Irigarea prin condensare constă dintr-o rețea de conducte existentă în cultură, prin care circulă apa răcită sub punctul de rouă. Vaporii de apă din aer, din sol, din transpirația plantelor sunt condensați de aceste conducte reci, rezultând apa necesară plantelor.
9. Folosirea sistemului de tăvi MITRA (experiență israeliană) care poate consuma 50% din apa de irigat. Tăvile sunt confecționate din material plastic și au o durată de 10 ani. Aceste tăvi se fixează la baza tulpinilor plantelor și colectează apa de ploaie și din rouă, punând-o la dispoziția plantelor pe intervalul dintre udări.
10. Solul autoudant constă în aplicarea de geluri superabsorbante de umiditate care captează apa din aer și din transpirația plantelor și, în anumite condiții de temperatură, o pune la dispoziția plantelor.
Pentru buna gestionare a apei este necesar să se cunoască şi regimul hidric al solurilor din fiecare zonă agricolă.
Click AICI și află care sunt tipurile de regim hidric al solurilor din România!
CUM PUTEM REDUCE EFECTELE SECETEI?
Seceta se manifestă atunci când regimul precipitațiilor este sub media normală și produce dereglări în bilanțul hidrologic, cu influențe negative asupra capacității productive a solului.
Mai pe scurt, seceta se instalează atunci când intervalul fără precipitații este de 10 zile vara și 14 zile iarna.
Perioadele secetoase au devenit tot mai frecvente pe teritoriul țării noastre şi sunt dificil de prognozat pe o perioadă mai lungă.
Click AICI și află care sunt cele 15 măsuri tehnologice prin care putem preveni seceta!
un articol de
VASILE POPESCU