10 aspecte esenţiale când cumpăraţi capre - Revista Ferma
5 minute de citit

10 aspecte esenţiale când cumpăraţi capre

Apropierea sezonului de montă la capre impune o mare responsabilitate în alegerea şi înlocuirea reformelor cu tineret valoros, pe care îl producem în fermă. În cazul în care nu avem suficient tineret de înlocuire sau dacă dorim să creştem efectivul, suntem nevoiţi să cumpărăm.

cumparati capre_b

IATĂ CARE SUNT ÎNTREBĂRILE ŞI ASPECTELE ESENŢIALE ÎN ACHIZIŢIA DE CAPRINE:

  1. Rasa: dacă alegem să cumpărăm o capră din altă rasă, genele ei vor deveni parte din linia pe care o creştem şi adesea o pot impurifica.
  2. Achiziţia caprelor poate să înceapă prin întrebări la telefon sau online. Dacă vânzătorul are pagină de web, citiţi despre fermă, verificaţi achiziţiile făcute, ce a mai vândut şi cât de mulţumiţi au fost clienţii. Puneţi întrebări vânzătorului, solicitaţi fotografii sau înregistrări video. Dacă acesta nu cooperează, înseamnă că are ceva de ascuns. Un vânzător trebuie să fie onest. Interesaţi-vă la cei care îl cunosc pe vânzător.
  3. Odată ajunşi în fermă, se face o evaluare vizuală a animalelor, după care punem întrebări despre elementele de bază: rasa, vârsta, sexul, greutatea, producţia de lapte, sporul mediu zilnic etc. Observaţi caprele din lateral, din faţă şi din spate. Căutaţi caracteristici bune şi rele pentru fiecare capră, cum ar fi formatul corporal, corectitudinea structurală (prezenţa sau absenţa defectelor de conformaţie), dezvoltarea musculaturii, aplomburile (poziţia membrelor), constituţia şi condiţia corporală. Palpaţi animalul pentru a confirma sau a respinge impresia iniţială. Acordaţi atenţie ugerului la caprele în lactaţie în ce priveşte prinderea, ligamentele de susţinere, forma şi mărimea mameloanelor, uşurinţa mulsului. La masculi verificaţi integritatea aparatului reproducător (furou, testicule), prezenţa ambelor testicule care trebuie să fie coborâte corect şi nedureroase la palpare.
  4. Solicitaţi informaţii despre starea de sănătate, despre tratamentele şi vaccinurile efectuate. Animalele cu probleme de sănătate, aduse acasă, pot să îmbolnăvească întregul efectiv deţinut.
  5. Înregistrarea într-o societate de ameliorare. Caprele cuprinse în controlul oficial al producţiilor sunt mai valoroase decât cele neînregistrate, chiar dacă şi acestea fac parte dintr-o anume rasă. Înregistrarea garantează cumpărătorului calitatea genetică a animalelor şi permite ca şi urmaşii să poată fi înregistraţi, dacă sunt produşi în rasă pură.
  6. Aveţi nevoie de un ţap pentru montă? La unul care a mai efectuat monta, cereţi detalii despre performanţele lui şi analizaţi produşii obţinuţi de la el. Informaţi-vă despre temperamentul pe care îl are, în special în perioada de rut, pentru a vă asigura că este gestionabil. Sunt cazuri în care cumparaţi căpriţe montate şi gestante. Puneţi întrebări despre ţapul folosit la montă. Dacă acesta este în fermă, cereţi să-l vedeţi.
  7. Indicii de reproducţie. Cel mai adesea caprele fată gemeni, apoi urmează tripleţii şi fătările singulare cu un ied. Dacă intenţionaţi să vindeţi iezi, aflaţi indicii de reproducţie pe care vânzătorul i-a obţinut, respectiv indicele de intrare în călduri, prolificitate şi natalitate. Astfel puteţi prognoza câţi iezi veţi vinde sau cu cât vă veţi putea mări efectivul propriu. O altă întrebare priveşte istoricul avorturilor la caprele din ferma de unde cumpăraţi şi de ce natură au fost.
  8. Dacă achiziţionaţi tineret caprin, aflaţi data naşterii, a înţărcării şi detalii despre tratamentele urmate. Cereţi să le vedeţi părinţii.
  9. Cum şi cu ce au fost hrănite caprele! Schimbarea bruscă a raţiei constituie un şoc pentru animale, de aceea trecerea la o nouă dietă trebuie să se facă pe parcursul a 10-14 zile pentru ca simbionţii ruminali să se poată obişnui cu noua schemă şi structură de furaje.
  10. În cazul în care programul de muls al vânzătorului nu se potriveşte cu al tău, acesta se va ajusta treptat. Se poate regla lent timpul de muls cu 15 minute pe zi, până când atingeţi timpii de muls preferaţi.

După ce aduceţi caprele cumpărate acasă, instituiţi o perioadă de carantină de una – două săptămâni într-un ţarc pe care să îl dezinfectaţi ulterior.

cumparati capre CANVA_b

RECUNOAŞTE SEMNELE DE BOALĂ
O capră este bolnavă când prezintă semne precum: nu rumegă, nu se ridică, apasă peretele sau gardul cu capul în mod repetat, nu mănâncă, nu urinează sau se cifozează la urinare, nu bea apă, are pleoape sau gingii de culoare pală, uger fierbinte, fecale foarte moi, poziţie anormală a urechilor şi a cozii, scrâşnit din dinţi, tuse, scurgeri nazale sau oculare, manifestări vocale plângăreţe, se izolează de turmă; leziunile pielii sau abraziunile (zone fără păr) indică afecţiuni cauzate de paraziţi.
Click AICI şi citeşte pe www.revista-ferma.ro şi alte informaţii utile despre creşterea caprinelor!

fermy smecher m 10 aspecte esenţiale când cumpăraţi capre

FERMY RECOMANDĂ
Înainte de achiziţie, stabiliţi un obiectiv clar. Dacă vreţi producţie mare de lapte, aveţi nevoie de genetică, dar şi de condiţii optime de adăpostire şi hrănire, adică de bunăstare ce poate fi asigurată într-un mediu controlat.

În cazul animalelor crescute pe izlazuri, producţia de lapte va fi direct proporţională cu ce consumă, condiţiile climatice şi distanţa pe care o au de parcurs până la sursele de hrană şi apă. Chiar dacă animale au genetică superioară, ele nu pot să producă la nivelul potenţialului.

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →