UE: producţia de cereale scade cu fiecare prognoză

 
 
12345
Preturi si piete,19 Nov 2012 - 15:00,0 comentarii
Cereale

Strategie Grains a revizuit prognoza privind producţia europeană de cereale în scădere cu 1 milion tone faţă de ultima estimareAgenţia franceză de analiză Strategie Grains a redus, din nou, prognoza privind producţia de grâu şi de porumb a Uniunii Europene. La porumb, producţia este mai mică cu 9 mil. tone raportat la producţia anului trecut, astfel că, per total, producţia de porumb este de aşteptat să ajungă la 52,8 mil. tone.

La grâu se aşteaptă o recoltă de 123 mil. tone, cu 700 mii tone mai puţin faţă de estimările anterioare.
Aceste prognoze au fost puse pe seama scăderii continue a randamentului culturilor. În statele din sud-estul UE, randamentul obţinut la porumb a fost, în unele cazuri, cu 66% mai mic.

În acelaşi timp, estimarea Strategie Grains pentru producţia de porumb din Spania a crescut cu 260 mii tone şi cu 440 mii tone în Polonia.
Agenţia se aşteaptă ca preţul porumbului să crească, având în vedere stocurile reduse şi producţia mondială în scădere.

Strategie Grains estimează o producţie de cereale, la nivelul UE, de 269,5 mil. tone, cu 1 milion tone mai puţin decât la prognoza anterioară.


Preţul oleaginoaselor

În 19 octombrie 2012, preţul rapiţei FOB Hamburg a scăzut cu 1 euro - la 275,00 euro/t, iar preţul rapiţei FOB Rinul inferior a scăzut cu 1 euro, la 269,00 euro/t.

În aceeaşi dată, preţul uleiului de rapiţă (FOB Hamburg) a crescut cu 11 euro, la 1043 euro/t, iar preţul uleiului de floarea soarelui (FOB Europa) a crescut cu 10 $, la 1255 $/t.
Estimările oficiale arată că, la nivelul UE, suprafaţa semănată cu rapiţă în această toamnă este de 11,8 mil. ha, cu 500 mii ha mai mult decât în sezonul precedent.

Conform primelor estimări, campania de semănat la rapiţă s-a încheiat cu o reducere a suprafeţelor cultivate, chiar şi în cele mai populare zone, cum este Marea Britanie. Aici, în sezonul precedent s-au cultivat 755 mii ha, cu 75% mai mult decât cu un deceniu în urmă.

 

UCRAINA
Se va bloca exportul?

Ucraina ar putea interzice exportul de cereale, după ce ritmul rapid al exporturilor a ameninţat că va epuiza stocul intern. Potrivit acestori zvonuri, neconfirmate oficial, Ucraina va bloca exportul de cereale începând din 15 noiembrie.

Conflictul de interese dintre comercianţi, care doresc accelerarea exporturilor de cereale, şi Guvern, care doreşte protejarea stocului intern, a condus la o scădere bruscă a preţurilor interne la cereale cu până la 30%.

De la începutul acestui sezon şi până în 16 octombrie, volumul real al exportului ucrainean de cereale a fost de 7,101 mil. tone, din care 3565 mii tone grâu (2896 mii tone panificabil), 2007 mii tone porumb şi 1437 mii tone orz. În acelaşi timp, alte 11,375 mil. tone de cereale au fost contractate: 5416 mii tone grâu (4535 mii tone panificabil), 1972 mii tone orz şi 3728 mii tone porumb.

În septembrie, s-au exportat 1,3 mil. tone cereale, iar în primele 18 zile ale lunii octombrie, 942 mii tone.
Ministerul ucrainean al agriculturii a stabilit un memorandum privind limitarea volumului exportului de grâu la 4 mil. tone.

În acest moment, s-a atins 80% din acest volum, astfel că, dacă actualul ritm de export se menţine, este posibil ca până la 15 noiembrie să fie exportate cca 5-5,3 mil. tone grâu.

Impactul imediat al acestori ştiri a fost, la bursa de la Chicago, creşterea cu 2% a preţului contractelor futures (din 16 octombrie) la grâu pentru luna decembrie, după ce iniţial s-au înregistrat pierderi mici. În Europa, la bursa de la Paris, creşterea contractelor futures la grâu pentru noiembrie a fost de 1,5%, ajungând la 263,75 euro/t, în timp ce la Londra, preţul grâului pentru luna noiembrie a câştigat 1%, ajungând la 203,35 £/t.

În 19 octombrie, preţul grâului din regiunea Mării Negre (BSW), în contractele futures pentru octombrie, a rămas la 311dolari/t, neschimbat în ultimele 34 sesiuni.

În aceaste condiţii, exporturile de grâu din regiunea Mării Negre, ale cărei rezerve sunt pe cale de epuizare, trebuie compensate prin livrări din Europa de Vest şi din SUA. În aceste condiţii, este de aşteptat ca transporturile de grâu din SUA să crească puternic în următoarele luni.

 

RUSIA
Preţul cerealelor reduce volumul exporturilor

Până în iunie 2013, volumul exporturilor de cereale din Rusia - al treilea mare exportator mondial de grâu în sezonul trecut - se va reduce din cauza preţurilor tot mai ridicate. În luna octombrie, exporturile Rusiei s-ar putea situa la 2-2,5 mil. tone cereale. În luna septembrie s-au exportat 3,16 mil. tone cereale, potrivit datelor oficiale.

Pentru perioada următoare, există foarte puţine contracte semnate, deoarece preţurile de pe piaţa internă nu sunt competitive, fiind mai mari decât preţurile mondiale.

Contractele la grâu, cu livrare în decembrie, au crescut cu 1,1%, echivalent cu 324 dolari/t.
În acest sezon, de la 1 iulie până la mijlocul lunii octombrie, exporturile de cereale ale Rusiei au fost de 9,5 mil. tone. Până la finalul sezonului, volumul total al exporturilor va ajunge la 12-12,5 mil. tone.


ARGENTINA
Campania de semănat: mai puţin porumb, mai multă soia

Ritmul semănatului la porumb în Argentina - cel de-al doilea exportator mondial - a încetinit, fiind de numai 6,9% din suprafaţă în săptămâna (15-21 octombrie). Suprafaţa totală semănată este de 32% din totalul planificat, cu 11% sub media multianuală, echivalentul a cca 370 mii ha. Campania de semănat la porumb a fost încetinită mai ales de precipitaţiile continue ce s-au înregistrat pe suprafaţe extinse, de până la 300 mm în unele zone.

Şi în Brazilia, semănatul la porumb a întârziat mult, ploile excesive şi chiar grindina şi îngheţul au afectat suprafeţe mari din sudul ţării, în unele regiuni fermierii fiind nevoiţi să reînsămânţeze.
Suprafaţa semănată în America de Sud este mult sub medie, atât la soia, cât şi la porumb, mai ales în Argentina.

Foarte mulţi cumpărători de pe piaţa mondială se bazează pe producţia din Argentina, în special, pentru a umple golul lăsat în comerţul mondial de recolta slabă din SUA. Departamentul pentru Agricultură al SUA estima că exportul argentinian de porumb va atinge un record de 18,5 mil. tone în sezonul 2012/2013, cu 2 mil. tone mai mult faţă de recordul înregistrat în urmă cu trei sezoane.

În schimb, ar putea avea de câştigat cultura de soia, fermierii putând opta pentru această cultură cu perioadă de dezvoltare mai scurtă şi care necesită mai puţine îngrăşăminte pentru dezvoltare.

În Argentina, soia se seamănă de la începutul lunii octombrie până la începutul lunii ianuarie, în timp ce campania pentru porumb se desfăşoară în septembrie-octombrie, foarte rar până în decembrie. În noiembrie, se evită semănatul porumbului, ca să nu coincidă polenizarea culturilor cu perioada de vârf a temperaturior de vară din America de Sud.

Şi în Brazilia este posibil ca o parte a suprafeţelor destinate iniţial culturii porumbului să fie semănată cu soia.

Bursa agricolă: preţuri Futures la 19 octombrie 2012

/apps/ferma/resources/imagini/198c700cdee5962187ff5465249e4895_tabel.JPG


PE SCURT   
BULGARIA

Mai mult grâu semănat

Până în 11 octombrie, în Bulgaria s-au semănat 520 mii ha cu grâu, cu 250 mii ha mai mult decât la aceeaşi dată a anului trecut.
Suprafaţa însămânţată cu orz a fost de 90,4 mii tone, până la aceeaşi dată, comparativ cu 38,2 mii ha în aceeşi perioadă a anului precedent.

AUSTRALIA

Producţii mici la grâu

Producţia de grâu din Australia, al doilea mare exportator mondial, va scădea probabil cu 28% în acest sezon, ajungând la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, ca urmare a randamentelor foarte mici cauzate, mai ales, de seceta prelungită. Sud-vestul Australiei s-a confruntat cu cea mai secetoasă lună iulie de până acum, urmată în august şi septembrie de precipitaţii sub media multianulă.

Producţia de grâu preconizată a se obţine în Australia va totaliza 21,2 mil. tone în anul de comercializare 2012-2013. Anul trecut a înregistrat o producţie record de 29,5 mil. tone.
Stocurile mondiale de grâu au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii patru ani, ajungând la 173 mil. tone în 31 mai 2012. Producţia mondială de grâu a fost estimată la 653,05 mil. tone, în scădere cu 0,9% faţă de prognoza din luna precedentă.

 


 
 
 
 
Trimite unui prieten articolul UE: producţia de cereale scade cu fiecare prognoză
 
Toate campurile sunt obligatorii
 
 
 
 
 
 
Adauga comentariul tau la UE: producţia de cereale scade cu fiecare prognoză
 
Toate campurile sunt obligatorii
Daca aveti cont va rugam sa va autentificati
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Articole corelate

În 2010 exportăm cereale,...
Agronomie, 17 Jan 2011 - 13:00,0 comentarii

România va exporta circa 1,7 milioane tone de grâu  în acest an, dar va fi nevoită să importe... [ continuare ]

UE - Piaţa cerealelor
Preturi si piete, 14 May 2012 - 16:00,0 comentarii

Situaţia culturilor agricole din Europa rămâne principala sursă de îngrijorare pentru analiştii... [ continuare ]

Grecia
Agronomie, 16 May 2012 - 15:00,0 comentarii

Lipsa resurselor naturale este marele duşman pentru sectorul agricol din Grecia. Aproximativ 70 la sută din... [ continuare ]

S.C.D.A Secuieni jumătate...
Agronomie, 08 Aug 2012 - 14:00,0 comentarii

Agricultura nemţeană, şi nu numai, a trecut printr-un moment de aleasă sărbătoare, organizat aşa cum se cuvine... [ continuare ]

TCE 3 Brazi Piatra Neamţ...
Agronomie, 29 Aug 2012 - 15:00,1 comentarii

În judeţul Neamţ, TCE 3 Brazi deţine 6.500 ha de teren, din care aproape jumătate sunt exploatate în... [ continuare ]

Preturi si piete

UCRAINA: campanie de...
Gheorghe Ghise , 29 Aug 2016 - 14:00,0 comentarii
Până la data de 3 august, campania de recoltat la păioase și rapiță a fost încheiată pe 8,68 milioane ... [ continuare ]
BULGARIA: prețuri în...
Gheorghe Ghise , 29 Aug 2016 - 13:00,0 comentarii
Tendința de scădere a prețurilor la cereale din Bulgaria și-a schimbat cursul în prima săptămână a ... [ continuare ]
Pierderi uriașe din cauza...
Gheorghe Ghise , 29 Aug 2016 - 12:00,0 comentarii
Principalii perdanți în urma embargoului alimentar rus sunt: SUA, UE, Canada, Norvegia și Australia. Pierderile ... [ continuare ]
Austriecii cheltuiesc mai...
Gheorghe Ghise , 25 Apr 2016 - 16:00,0 comentarii
Potrivit unui studiu realizat de AMA-Marketing și GfK, consumatorii austrieci au cheltuit în medie 140 euro pe ... [ continuare ]
Roșia bulgărească e mai...
Gheorghe Ghise , 25 Apr 2016 - 15:00,0 comentarii
Prețul tomatelor din producția internă a înregistrat una dintre cele mai drastice creșteri în ultima ... [ continuare ]
SPANIA: Tomatele au pierdut...
Gheorghe Ghise , 25 Apr 2016 - 14:00,0 comentarii
În perioada ianuarie-martie a.c., prețul mediu al tomatelor a fost de 0,54 euro/kg. În aceeași perioadă ... [ continuare ]
TURCIA: Fructe și legume...
Gheorghe Ghise , 25 Apr 2016 - 13:00,0 comentarii
Condițiile meteorologice bune au influențat și favorizat dezvoltarea culturilor de legume și de fructe în ... [ continuare ]
Producția europeană de...
Gheorghe Ghise , 25 Apr 2016 - 12:00,0 comentarii
Cireșele, alături de căpșuni, sunt primele fructe din an. La nivel european, competiția pentru cireșele timpurii ... [ continuare ]
BURSA CEREALELOR
Gheorghe Ghise , 17 Feb 2016 - 18:00,0 comentarii
România a exportat mai puțin grâu [ continuare ]
UE va importa mai multă...
Gheorghe Ghise , 13 Feb 2016 - 10:00,0 comentarii
Volumul comerțului mondial cu rapiță a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani în sezonul 2015/16, ... [ continuare ]

Cele mai citite azi

 

Cele mai comentate azi

  • Momentan nu sunt articole comentate
 

Abonare Newsletter


 
 
 
 

Poza zilei

 

Forum Agroinfo.ro

  Intra acum pe forum
   
   
   
  Cum a fost anul agricol 2015-2016

  Cum a fost anul agricol 2015-2016?

  VOTEAZA
   
  Va multumim!
  Votul dvs. a fost adaugat cu succes!
  Alte sondaje agricole
   
   
  De 60 de ani, născut şi crescut pentru agricultură!

  În luna iulie a acestui an am introdus pe piaţă un nou model de încărcător frontal articulat telescopic - Schäffer 9660T, „monstrul iute telescopic” unic în lume  Cercetare Româno-Maghiară în domeniul biogazului

  Fostul ministru al petrolului din Arabia Saudită, Sheikh Zaki Yamani, atrăgea atenția lumii întregi cu privire la epoca petrolului, în care ne aflăm: „Epoca de piatră nu a luat sfârșit din cauza epuizării pietrei, iar era petrolului se va încheia cu mult înainte ca lumea să rămână fără petrol”. Și într-adevăr, economia mondială începe să se pregătească pentru a intra în epoca post-petrol  BIOMASA CA MATERIE PRIMĂ PENTRU PRODUCEREA BIOCOMBUSTIBILILOR

  Diminuarea rezervelor mondiale recuperabile de hidrocarburi fosile şi majorările succesive ale preţului barilului de ţiţei, ca urmare a crizei petrolului, au creat premize pentru identificarea și exploatarea altor surse pentru obţinerea de combustibili  Încălzirea fermelor cu panouri radiante Lupus

  După o experienţă de peste 30 ani de cercetare şi dezvoltare, sistemul de încălzire cu radiaţii infraroşii inovat de firma elveţiană LUPUS-Technologie a dovedit cel mai bun raport căldură degajată/energie consumată  Plantaţii de salcie energetică, în practică

  Urmând tendinţele impuse de Uniunea Europeană, proporţia utilizării surselor de energie regenerabilă trebuie să crească semnificativ. În acest scop, pentru alimentarea cu energie pe plan intern, în afară de centralele solare, eoliene şi hidrocentrale, un rol însemnat îl vor juca şi centralele energetice şi termice de ardere, alimentate cu biomasă  Sistemele GPS pentru agricultură

  Exigenţele agriculturii moderne ţin de productivitate şi eficienţă ridicată. Reducerea costurilor, reducerea timpului de lucru şi siguranţa controlului asupra activităţilor agricole în globalitatea lor sunt factorii esenţiali ai rentabilităţii şi competitivităţii, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern  Acoperiri eficiente cu costuri minime

  Grupul Richel Franţa este reprezentat în România de firma Delta Exclusiv din Timişoara  Stallprofi: De la conceptul de fermă, la biogaz

  Titlul acestui articol este, de fapt, motto-ul nostru, care acoperă un domeniu de specialitate vast. Nu este o tehnică de publicitate, ci exprimarea acelei concepţii de sistem cuprinzătoare, pe care Stallprofi o reprezintă şi aici, în România, de peste un an  BASF: protecţia de toamnă în culturile de rapiţă

  În perioada august - septembrie a.c., firma BASF a derulat campania de prezentare a principalelor beneficii ale utilizării în toamnă a produselor de protecţia plantelor la această cultură, cu accent pe produsul de top Caramba® Turbo  Tehnologia Güttler - pregătirea solului şi aplicarea îngrăşământului verde

  Aplicarea îngrăşământului verde nu asigură în totalitate elementele nutritive necesare solului, dar ajută la menţinerea humusului în sol, creşte nivelul de azot şi reduce eroziunea, ajutând solul să-şi păstreze şi conţinutul de substanţe minerale
  Mai multe Tehnologii Agricole